Çanakkale arsa yatırımı yapmak son zamanların en çok konuşulan konuları arasında yerini aldı. Çanakkale, Asya ve Avrupa’yı birleştiren bir ilimizdir. Yatırımlar ve 1915 Çanakkale Köprüsü sayesinde İstanbul ve çevresindeki yatırımcılar için popüler bir bölge haline gelmiştir.

Çanakkale ilinin potansiyeli, köprünün açılmasıyla birlikte arttı. Büyük şehirlerde yaşayan insanlar, Çanakkale‘de arsa yatırımı yapmak istiyor. Çanakkale hakkında hazırladığımız rehberimize ve Çanakkale arsa yatırımı yapmak konulu rehberimize bakalım. Bu blog yazımızda doğa, yatırım ve bölgeler hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Çanakkale’de Neden Yatırım Yapmalısınız?

Çanakkale, az yapılaşma, iyi konum, deniz kıyısı, nitelikli insanlar, tarım, turizm ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. Tüm bu özellikler Çanakkale’de arsa yatırımı konusunda yatırımcıların ilgisini çeker. Çanakkale’de arsa yatırımı, tarım, turizm, sanayi ve yenilenebilir enerjiye dayanan ekonomiyle karlı olabilir.

Arazi ve arsa yatırımları uzun ve kısa vadede %40 – %60 oranında kazandırma potansiyeline sahiptir. (Kaynak)

İlk Neden: Çanakkale’de Arsa Yatırım Çeşitliliği

Çanakkale’de arsa yatırımı yapmak isteyenler, İstanbul’daki ve yurtdışındaki yatırımcıların yanı sıra Anadolu’daki yatırımcıların da ilgisini çekmektedir. Buna ek olarak tarımsal yoğun aktivite içerisinde olan Çanakkale, köprü yatırımıyla birlikte sanayileşme sürecinde ilerlemeye devam etmektedir.

Çanakkale’de tarım ve hayvancılık üzerine OSB tesisleriyle sektörel ilerleyiş devam ediyor. Kaz Dağları gibi yerlerde kırsal turizm ve doğa turizmi için ekolojik alanlar ve ekoturizm çalışmaları yapılıyor.

Bu yüzden, doğa turizmine büyük yatırım yapılıyor ve sivil toplum kuruluşları da destekliyor. Bu yatırımlar, kırsal alanlarda ve yeni yatırımcıların ilgisini çeken yoğun şehir yaşamından uzaklaşmayı tercih edenler için yapılmaktadır. Dolayısıyla yatırım Çanakkale yatırım konusunda birden fazla önemli alana sahip oluyor.

çanakkale arsa fiyatları, bayramiç, çanakkale satılık arsa, yatırım çeşitliliği

çanakkale arsa fiyatları, bayramiç, çanakkale satılık arsa, yatırım çeşitliliği

İkinci Neden: Üstyapı Projeleriyle Değerlenen Bölgeler Çanakkale’de

1915 Çanakkale Köprüsü açılmasıyla yatırımcılar Çanakkale’de arsa alınacak yerler konusunda araştırma içerisinde girmişlerdir. Çanakkalede arsa alınacak en iyi yerlerden biri Bayramiç ilçesi, prim ve getiri potansiyeli en yüksek olan.

Bayramiç, Kaz Dağları yakınında bulunur. Hem uygun fiyatlı hem de doğal güzellikleri ve tarım faaliyetleri nedeniyle yatırım potansiyeli sunar.

Üçüncü Neden: Doğal Harikaları ile Çanakkale Ekoturizm İle Değerlenen Bölgelerin Başında

Çanakkale’de arsa fiyatları yükseliyor. Ayvacık, Assos ve Bayramiç bölgeleri yatırımcıların ilgisini çekiyor. Kalabalık şehir yaşamından etkilenenlere doğal güzellikler sunan bölge, tercih edilme sebeplerinden biridir. Kırsal kalkınmaya ihtiyaç duyulan bölge olması nedeniyle de eko turizme yönelik son yıllarda ciddi talep görmektedir. 

Çanakkale’de Yenice ve Çan gibi ilçelerde arsa almak cazip yatırım fırsatı sunabilir. Bu bölgelerde yeni gelişim gösteren yerler bulunması da potansiyeli artırır.

Çanakkale’de arsa alım satımı en çok Biga ve Bayramiç bölgelerinde yoğunlaşmaktadır, TKGM verilerine göre 2022 yılında. Arsaların üzerinde bağ evleri ve buna yönelik üretimin olması yatırımcıların ilgisini çekmektedir (Kaynak)

Çanakkale Yatırım için Prim Yapacak Bölgeler

Çanakkale’de prim yapacak yerler arasında ilk etapta Bayramiç ilçesi gelir. Bayramiç ilçesi, 41 köyü olan ve prim yapacak lokasyonları coğrafi koşullara göre değişen bir ilçe. Köylerde tarım yapmak için  konumlarına bakmak, prim yapacak bölgelerin fiyat performansını incelemek daha doğru olur.

Çanakkale’de prim yapacak yerler arasında Serhatlar köyü, Çavuşlu köyü ve Evciler Gedik vs. köyleri bulunmaktadır. Bu köyler, Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alır ve Bayramiç güney hattında bulunurlar. 2022 yılı TKGM verilerine göre en fazla arsa alım ve satımı Serhat köyünde gerçekleşmiştir. (Kaynak)

Serhat köyü, yatırımcılarına kazandıracak düzeylere ulaştı. Bu, uzun süreli takip verilerinde de görülmüştür.

Çanakkale’de prim yapacak yerler arasında şu üç alan dikkat çekiyor:

  • Yenice ve Çam ilçelerindeki köyler
  • Kaz Dağları’nı gören Bayramiç’in kuzey bölümündeki köyler
  • Ezine ilçesi

Bayramiç’de genel tarımsal aktivitenin yoğun olması arsa ve arazi vasıflı toprak alım satımlarını sürekli canlı tutar. Böylelikle yatırımcılara sunulabilecek sürdürülebilir bir yatırım argümanı oluşur.

Çanakkale’de prim yapacak yerler arasında Ezine ilçesi de yer almaktadır. Özellikle son yıllarda yeni yapılan Gıda OSB ile bölgedeki sanayi hareketliliği arsa fiyatlarına yansımıştır. Ayvacık’ta fiyatlar arttı, bu nedenle Bayramiç’ten sonra Ezine’de yatırım yapmak isteyen bir grup ortaya çıktı. Özellikle denize ulaşılabilir alanlarda yatırımcılar bölgeleri yakından takip etmektedir.

Çanakkale Arsa Yatırım Avantajları: %40 Oranında Yatırım Değerlenmesi!

Çanakkale’de arsa yatırımı avantajları aslında istatistik verileri incelendiğinde yatırımcılar için uzun vadede kazandırıyor. Çanakkale’de arsa yatırımı konusunda 2019 -2023 arasında fiyat artışı %1100 -%1250 arasında bir değer artışı yaşadı. Bu veriler, TÜİK ve yerel emlak piyasası raporlarına dayanarak bölgenin yatırım açısından durumunu göstermektedir. (Kaynak)

Çanakkale’de arsa yatırımı son zamanların en gözde konusudur. Çünkü Çanakkale ve özellikle Bayramiç bölgesindeki arsa ve gayrimenkul fiyatlarındaki artış tek bir nedenden ötürü değil. TÜİK ve yerel emlak raporlarına göre, 2019-2023 yılları arasında Çanakkale‘deki arsa fiyatları %1100 -%1250 arttı. Bayramiç bölgesindeki artış oranı, turizm ve altyapı yatırımları sayesinde yine aynı yıllarda %1150- %1250 olarak gerçekleşti.

Çanakkale’deki arsa yatırımı, birkaç nedenle arttı:

  • Çanakkale’nin tarih ve kültürün önemi,
  • Yabancı turist saysındaki artış
  • Yerli turist sayısındaki artış
  • Yerel hükümetin altyapı ve kentsel dönüşüm projelerine yaptığı yatırımlar bulunuyor.

Örneğin, Bayramiç’te yapılan yol ve ulaşım projeleri, bölgenin ulaşılabilirliğini artırarak ev fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ayrıca, bölgedeki tarihi ve doğal güzelliklerin korunması turizme büyük katkı sağladı. Öyle ki Bayramiç’i hem yerli hem de yabancı turistler için çekici bir yer haline getirdi.

çanakkale arsa fiyatları, çanakkale bayramiç satılık arsa, çanakkale satılık arsa, yatırım değerlenmesi

çanakkale arsa fiyatları, çanakkale bayramiç satılık arsa, çanakkale satılık arsa, yatırım değerlenmesi

 Çanakkale’de Yatırım Fırsatları ve Potansiyeli

Çanakkale’de arsa yatırımı mevcut ekonomik parametrelere rağmen hızlı bir şekilde fırsatları ve yeni potansiyel bölgeleri açığa çıkarmaktadır. Bunun en başında Türkiye Cumhuriyeti devletinin sağlamış olduğu yatırımlarla birlikte bölgesel kurumların daha fazla tarım ve eko turizme yönelik faaliyetleri sayılabilir. Çeşitli AB fonları ve hibelerle kırsal kalkınmayı sağlayan, tersine göç etkisini artıran bu adımlar da yatırım fırsatlarını bölge özelinde yeniden yaratır. 

Çanakkale’nin yukarıda bahsedilen tarıma elverişli bölgelerinde yöresel olarak tarımsal aktivitelere yönelik desteklerin devam etmesinin yanında tarıma elverişli olmayan dağlık kesimler için de kırsal turizm kapsamında çeşitli teşvikler verilmektedir. Kültür ve turizm anlamında ise çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ekolojik yaşam için standartların geliştirilmesine devam edilmektedir.

Çanakkale’de arsa yatırımı potansiyeli anlamında Bayramiç’in güney doğusunda yer alan köylerle, orman vasfına sahip köylerde ciddi bir yatırım potansiyeli mevcuttur. Bunun dışında Ezine bölgesi de Çanakkale’de arsa yatırımı anlamında ciddi bir potansiyel oluşturmaktadır. İlerleyen yıllarda Bayramiç ve Ezine bölgesi doyum noktasında ulaştığında Çan ve Yenice gibi ormancılık, sera ve termal tesislerin olduğu bölgelerde yatırım potansiyeli oluşturacaktır.

Çanakkale’de Uzun Vadeli Arsa Yatırım Stratejileri

Çanakkale’de arsa alınacak yerler içerisinde uzun vadeli arsa yatırımlarında dikkat edilmesi gereken unsurların başında hem yerel yatırım hem ulusal ve uluslararası yatırımların bölgeye gelme sürecinin takibi gelir. Özellikle İl özel idaresi tarafından yetki verilen ekoturizm ve kırsal turizm aktiviteleri yakından incelenmelidir.

Kırsal turizmin en büyük getirisi, bölgesel olarak yetiştiricilik faaliyetlerin yanı sıra doğa turizm konseptinin hayata geçirilmiş olmasıdır. Bu durumda Çanakkale’de arsa alınacak yerler arasında doğal güzellikleriyle birlikte birçok meyve ve sebze yetiştiriciliğine ev sahipliği yapan Bayramiç ilçesi dikkat çekmektedir. Toprağının verimliliği yüksek olan Bayramiç ilçesinde ciddi bir tarımsal alan yer almaktadır.

Bununla birlikte üzüm kiraz ve elma gibi yöresel olarak yetişen ürünler ulusal ve uluslararası piyasaya ihraç edilmektedir. Bu sebeple Kaz Dağları’nın eteklerinde yetiştiriciliğe yönelik tesislerin yer aldığı görülür. Bu şartlar, Kaz Dağları için arsa ve gayrimenkul yatırımları anlamında değer katmaktadır.

Zaman içerisinde yerel halk ekonomik parametrelerin değişmesi ve iş olanaklarının büyük şehirlerde daha fazla yer alması nedeniyle genç nüfuslarını kaybetme noktasına gelmiştir. Son yıllarda artan yatırımların etkisiyle bu durum değişmeye başlamış ve bölgeye uzun vadeli arsa yatırımı da fiyat performans olarak kazandırma noktasına gelmiştir.

çanakkale arsa fiyatları, çanakkale bayramiç satılık arsa, çanakkale satılık arsa, yatırım stratejileri

çanakkale arsa fiyatları, çanakkale bayramiç satılık arsa, çanakkale satılık arsa, yatırım stratejileri

Çanakkale’de arsa alınacak yerler için il özel idare ve DSİ gibi kurumların yapacağı yatırımları yakından takip etmek gerekir. Örneğin Bayramiç bölgesi bu konuda dikkat çeken yerler arasında. Toprağı verimli olan Bayramiç için artan sulu tarım ihtiyacı bulunuyor. Bu nedenle bölgeye çeşitli barajların yapılması ilerleyen dönemde arsa yatırımları noktasında uzun vadeli kazanç sağlayacaktır.

Ayrıca Bayramiç ve çevresinde GES ve RES yatırımları bulunuyor. Bu da uzun vadede arsa yatırımcıları için önemli bir göstergedir. Uzun vadeli yatırımlar zaman içerisinde diğer yatırımların etkisiyle ciddi kazanç sağlama noktasında etki yaratacaktır.

Çanakkale’de Yatırım Fırsatları İçin degerse.com

Değerse olarak odak bölgemiz Çanakkale’de danışanlarımız için çeşitli yatırım stratejileri oluşturuyoruz. Uzun vadeli arsa yatırımından bağ evi ve altyapı, üstyapı projelerine yakın bölgelerde çeşitli fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Yatırımcılarımıza kazanç sağlayacak yatırım araçlarını seçerken Çanakkale’nin doğası ve ekosistemine uygun, sürdürülebilir ve ekolojik yaşama saygılı projelerin içerisinde yer alıyoruz. Daha fazla bilgi için aşağıdaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.